0497/746899
secretariaat@ankerpunt.be

Ankerpunthuis:
Oud-Heverleestraat 62
3001 Heverlee

Workshop: veerkrachtig blijven bij verbroken contacten

van vriendschappen tot gezinsbreuken  

Een samenwerking tussen  Ankerpunt vzw,  Harten in verbinding
Een activiteit in het kader van de tiendaagse van de geestelijke gezondheid: ‘Omgaan met moeilijke perioden’.

“Verzoening betekent beide kanten begrijpen; naar de ene kant gaan en het lijden beschrijven dat de andere kant doormaakt,
en dan naar de andere kant gaan en het lijden beschrijven dat de eerste kant ondergaat.”
Thich Nhat Hanh, Being Peace (2008)

Programma

 

13.30:  Warm welkom

14.00: Verhalen dicht bij ons

14.30: Brenda Casteleyn

15.30: Marleen Jans

16.30: Pauze

16.45: Harten in Verbinding

17.30: Slotwoord

18.00: Einde

“Wat ons leven zinvol maakt, is niet wat wij van het leven verwachten, maar wat het leven van ons verwacht.” 
Viktor Frankl

Dr. Brenda Casteleyn is doctor in de wetenschapsfilosofie, onderzoeker en auteur. Toen ze zelf het contact verloor met één van haar kinderen, begon ze niet alleen aan een persoonlijk verwerkingsproces, maar ook aan een diepgaand onderzoek naar de mechanismen, dynamieken en herstelmogelijkheden binnen dit thema.

Vanuit haar persoonlijke ervaring en wetenschappelijke achtergrond ontwikkelde ze het traject “Graag zien vanop afstand”, waarin ouders begeleid worden in een proces van innerlijke transformatie. Haar focus ligt niet op passief wachten, maar op actief helen, groeien en strategisch zichtbaar blijven — zodat herstel en hereniging mogelijk wordt, met jezelf én in met je kind.

Graag zien vanop afstand – hoe innerlijke transformatie ouders sterker maakt én deuren opent voor herstel
Wanneer een kind het contact verbreekt, voelt dat als het ergste wat je als ouder kan overkomen. Ouderverstoting is rauw en verwarrend – maar het is ook een uitnodiging tot een diepmenselijk groeiproces. In deze lezing deelt Brenda Casteleyn haar persoonlijke ervaring én inzichten uit haar traject “Graag zien vanop afstand”, een programma dat ouders helpt om opnieuw richting te vinden.
In plaats van zich te verliezen in verdriet, ontdekte ze hoe heling en heroriëntatie mogelijk zijn: via kennis, strategie en innerlijk werk. Ouderschap stopt niet bij het verbreken van contact – het transformeert. Deze lezing biedt herkenning én concrete inspiratie over hoe ouders terug kracht kunnen vinden, hoe ze op een andere manier ouder kunnen zijn, en hoe dat ook deuren opent naar mogelijke hereniging. Niet door te forceren, maar door op de juiste manier zichtbaar te blijven: zacht, wijs en trouw.

Marleen Jans is psychotherapeut, oprichter en bezieler van Ankerpunt vzw (2008) en auteur van de inspiratiegids het ‘Hey, ik ben oké’ lees -en doeboek ‘Avonturen aan de Wondere Ommesprong’. Marleen zet zich samen met haar team in voor het welbevinden van kinderen, jongeren en hun gezinnen. In haar praktijk krijgt ze regelmatig te maken met contactbreuken en is ze getuige van het immens verdriet dat dit met zich meebrengt. Daarom verdiepte ze zich verder in deze problematiek en is het haar missie het principe contactbreuken uit de taboesfeer te halen en door sensibiliseren hoopt ze contactbreuken te voorkomen en mogelijks te helen. 


 “Ontschuldigen is een vorm van verbindende actie 
wat kan leiden tot hernieuwd vertrouwen en betrouwbaarheid,
loyaliteit en eerlijke balans.” 
Boszormenyi-Nagy 

Een hartvorm die gevormd wordt door handen
Harten in verbinding’ lotgenoten voor lotgenoten én voor de hele samenleving die samen bruggen tussen familieleden met contactbreuk willen bouwen, onderhouden, herstellen en verbeteren .
Wij hebben als doel een omgeving te helpen realiseren waarin mensen de problematiek en de impact van contactbreuken onbevreesd kunnen benoemen. Dit durven bespreken met anderen en zich geïnformeerd, positief en coöperatief openstellen voor oplossingen. Samen kan er zo van onder het maatschappelijke stigma van vervreemding en contactbreuk met een familielid uitgekomen worden. 
Deze organisaties vervullen deze missie met empathie, respect en zelfrespect, integriteit, authenticiteit, medeverantwoordelijkheid, handelings-, herstel- en oplossingsgerichtheid, sereniteit en moed. 

“Liefde gaat nooit verloren. Als ze niet wordt beantwoord, keert ze terug en verzacht en zuivert ze het hart.”
Washington Irving