Creatief en actief omgaan met sociale vaardigheden in de klas

AVONTUREN AAN DE WONDERE OMMESPRONG

Kickstart workshops
sociale vaardigheden, weerbaarheid, veerkracht,
zelfvertrouwen en welbevinden
voor leerkrachten van de basisschool

Met dank aan het Rode Neuzen Fonds
&
Provincie Vlaams - Brabant
&
UCLL


Doel
Uitgangspunt
Praktisch
Bruikbaarheid
Vervolgsessies
Het boek
Inschrijven
Data
Prijzen

Dankzij de steun van de Provincie Vlaams-Brabant, project flankerend onderwijs & Het rode neuzenfonds en UCLL kan Ankerpunt vzw een aantal van deze workshops gratis aanbieden in Vlaams-Brabantse basisscholen. Plaatsen beperkt! Wees er dus snel bij!
Andere provincies kunnen betalend aansluiten of de workshop in hun school aanvragen.

In deze workshops staat de mentale gezondheid van kinderen én leerkrachten centraal.

Iedereen de handen uit de mouwen! Zo gaan we zelf aan de slag met handige tips rond psycho – educatie en zinvolle doe - opdrachten a.d.h.v  verhalen, knutselen, toneel, muziek, beweging, spelletjes, .... De activiteiten sluiten ook aan bij eindtermen sociale vaardigheden, Taal, MO...
Bij elke activiteit krijg je vele tips en opdrachten rond welbevinden, zelfvertrouwen, veerkracht en sociale vaardigheden uit o.a. psychotherapie.  


'Je kan het hele jaar door creatief werken aan sociale vaardigheden
in de klas of op school'

Lees verder onder de foto

                             

Voorstellen van het 'doe' boek: '
Aan de bron van de Wondere Ommesprong'
Marleen Jans


Het avontuurlijke dierenverhaal 'De Wondere Ommesprong' van Marleen Jans wordt de leidraad van ons traject.


Twee paardjes worden uitgestuurd om de wereld te verkennen en op zoek te gaan naar de Wijze Ode. Wie er in slaagt haar opdracht te volbrengen, mag zich de nieuwe leider van de kudde noemen. Onderweg ontmoet de tweeling vele andere dieren. Die zitten zelf ook met heel wat vragen die ze aan de Wijze Ode willen stellen. Samen trekken ze als vrolijke bende verder op pad! Ze leren elkaar beter kennen: ieders talenten, maar ook elkaars kleine kantjes. Doorheen het verhaal beseffen de dieren dat ze elkaar nodig hebben om de gevaren te trotseren en de opdracht te volbrengen. Zullen ze er in slagen? En… wie wordt de leider?

 

                            
 

Doel:

- Kinderen en leerkrachten wel in hun vel
- Preventief en curatief rond sociale vaardigheden, welbevinden, weerbaarheid, veerkracht, zelfvertrouwen,... werken
- Empathie aanleren
- Klas/schoolsfeer optimaal houden of maken
- Band leerling-leerkracht versterken
- Intern werkmodel leerkrachten bijstellen
- Ouderbetrokkenheid
- Positieve invloed op buitenschoolse leven

                            

Uitgangspunt:

Leerkrachten weten het wel: de klas, de school is meer dan alleen de plek waar aandacht besteed wordt aan cognitieve vaardigheden. Pas als kinderen zich wel in hun vel voelen, staan ze nieuwsgierig open voor nieuwe kennis. Daarom is jouw eerste lijnsrol als leerkracht zo belangrijk. Zeker in deze uitzonderlijke tijden nu heel wat kinderen hun wereld overhoop is gegooid door Covid - 19.

Natuurlijk kan je niet alle problemen oplossen, maar je bent wel dat belangrijke luisterend oor, de vertrouwenspersoon waar de leerling zich veilig bij voelt. 

Jij kan als leerkracht/ (zorg) begeleiders kinderen helpen sociale copingstrategieën  aan te leren en inzichten mee te geven zodat ze weerbaarder en veerkrachtiger opgroeien en vol zelfvertrouwen aan hun toekomst kunnen bouwen.

                         

Bruikbaarheid

Deze informatie is bruikbaar, zowel binnen je klas, als met de hele school. In combinatie met het verhaal, kan je het gebruiken als opening van het schooljaar, als jaarthema of opstarten in de loop van het schooljaar. Zo is het ook handig om bijvoorbeeld de klas of schoolsfeer te optimaliseren, om te werken rond specifieke psycho –sociaal emotionele thema's. Als afsluiter kan het gebruikt worden voor het schoolfeest (toneel...), om te tonen waar de kinderen rond gewerkt hebben, wat ze er uit meenemen en zo ook heel wat tips aan ouders en opvoeders mee te geven. 

De tips en de informatie zijn blijvend. Dit betekent dat je hiermee creatief en interactief aan de slag kan gaan, tevens los van het verhaal, en naar de volgende schooljaren toe.

                      


Over de workshops en intervisie:

Basisworkshop van 6 uur (of 2 x 3 uur) die je kan combineren met:
- Verdiepingscursus (6 uur of 2 x 3 uur).  
- Extra intervisie op school, indien je met specifieke vragen zit bij bepaalde thematieken of zorgen binnen de school. Uren af te spreken. 

Twee pistes

a.    Leerkrachten kunnen deze workshops individueel volgen in het Ankerpunthuis om zo in eigen klas aan de slag te gaan, of de info achteraf te delen met de collega’s

b.    Voor scholen die klasoverschrijdend met heel de school aan de slag willen, kunnen de workshops ook op school gegeven worden en kunnen ze gecombineerd worden met een aantal uren intervisie.
Max 15 deelnemers per workshop. 

 

Praktisch:

Data workshops

Deze workshop zal op regelmatige basis gratis aangeboden worden voor Vlaams - Brabantsebasisscholen tijdens schooljaar 2021 - 2022 (starten kan al in de zomervakantie 2021)  worden in Ankerpunt.

Een aantal scholen kunnen instappen in een intensiever traject waarbij wij vanuit Ankerpunt bovenop de workshops intervisies geven  in jouw school.  
Data volgen binnenkort. Zet je op de wachtlijst 
of schrijf je al in voor je school.

Inschrijven

Vervolgsessies (betalend)

Smaakt het na deze kickstart-workshop naar meer? Ankerpunt biedt vervolgsessies aan op deze kickstart. Je kan deze workshops volgen in Ankerpunt of aanvragen om bij jou op school te geven.

In de school:
- De Ankerpunt medewerker geeft als trainer ervaringsgerichte workshops, bijvoorbeeld tijdens studiedagen of personeelsvergaderingen in scholen zelf. Hier ontdekken leerkrachten zowel theoretisch als in praktijk psychosociale vaardigheden, gekoppeld aan psycho-educatie.
- De Ankerpuntmedewerker als workshopbegeleider van de leerkracht/school, en m.b.v. observaties houvast, inzichten en tips bieden.

In Ankerpunt:
Op regelmatige basis organiseren we in Ankerpunt workshops waar je nieuwe ideetjes kan opdoen om creatief en actief te werken met sociale vaardigheden. Heel wat thema’s komen aan bod.

PRIJZEN                   

Voor Vlaams - Brabantse scholen
GRATIS tijdens schooljaar 2021 - 2022  maar wees er snel bij want volzet is volzet!
Het boek: 'De Wondere Ommesprong' is niet inbegrepen in deze gratis aanbieding

Voor niet Vlaams - Brabantse scholen: Promoprijs (tot eind december 2021)  
79,5 euro per persoon in het Ankerpunthuis in Heverlee. Kom je met twee, dan betaalt de tweede slechts 67,5 euro/ per workshop in voor of namiddag
497,5 euro per dagdeel (15 tal leerkrachten) + vervoersonkosten in jouw school. Inschrijven

Het boek 'De Wondere Ommsprong' is niet inbegrepen in de inschrijvingsprijs. 

Dit doeboek  beantwoordt aan de leerplandoelen en eindtermen.

Annulaties tot twee weken op voorhand 50% annulatiekosten
Annulaties minder dan twee weken: 90% annulatiekosten

 

                        

Info
Datum: 
donderdag 01 juli 2021, 10:00
zondag 01 mei 2022, 10:00
Plaats: 
Ankerpunt
Oud-Heverleestraat 62
3001 Leuven

Doelgroep:

Inschrijvingswijze: 

De vzw werkt hiervoor samen met Academie van MarleenJans.
Scholen provincie Vlaams - Brabant kunnen zich gratis inschrijven via het Rode Neuzenfonds. 
Scholen uit andere provincies, of na afloop van dit aanbod is je inschrijving in orde na het doorsturen van het inschrijvingsformulier en na betaling.  Gelieve het correcte bedrag te storten op BE15736002906630  van de Academie met vermelding van je naam, de naam van de cursus en aanvangsdatum.