0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Oud-Heverleestraat 62, 3001 Leuven-Heverlee

Home » Back 2 school: Inzetten op emotioneel welbevinden!

Back 2 school: Inzetten op emotioneel welbevinden!

Wat is er mooier dan een kind
Vrij en onbekommerd spelend
Nieuwsgierig lerend
Vol zelfvertrouwen
Blij en veerkrachtig
Aan zijn toekomst bouwend
Gelukkig

 


Marleen Jans 2008

Beste,

In deze historische tijden, gaat binnenkort een nieuw en bijzonder schooljaar van start. Alle scholen gaan weer open en iedereen mag opnieuw naar school! De hiermee gepaarde veranderingen en maatregelen, hebben ons allen doen beseffen hoe belangrijk school toch wel is voor de ontwikkeling en het welzijn van onze kinderen en jongeren.

We adviseren dan ook om al vanaf de start van het schooljaar in te zetten op het emotionele welbevinden van de kinderen en jongeren en deze op te volgen en te bevorderen doorheen het jaar. Ook aandacht voor een positieve en warme groepssfeer binnen de klas kan bijdragen tot een florerend welzijn.

Hoe kunnen WIJ, als ouders, leerkrachten en zorgverleners, hierover waken? Enkele handvaten om het schooljaar in coronatijden goed te starten en het welzijn in acht te nemen, ook doorheen het jaar. 6 TIPS

Voor de ouders

1. Spreek positief over school en motiveer je kind om weer naar school te gaan.
Hier gaat het niet alleen om je kind mee te geven dat het belangrijk is om het goed te doen op school en nieuwe leerstof te verwerken. Het is zeker zo belangrijk om het belang mee te geven van opnieuw sociale contacten aan te gaan en terug met vrienden in contact te komen, zeker in deze toch bijzondere coronatijden.

2. Leef je in in de leefwereld van je kind.
Vraag regelmatig hoe de dag van het kind/de jongere is verlopen en hoe het kind/de jongere zich voelt. Het is niet evident om in deze tijden terug op te starten en het is van belang dit ook te blijven bevragen. Kijk hierbij naar de gemoedstoestand van je kind en laat hem/haar na het school even tot rust komen of iets eten. 

3. Moedig je kind aan om na school nog andere leuke activiteiten te doen en zorg voor een goed slaappatroon.
Rust of ontspanning na schooltijd is van groot belang. Dit kan gaan over naschoolse activiteiten op verplaatsing, maar zeker ook over zelfstandige activiteiten thuis. Het geeft hem/haar de kans om te ontspannen en het brein tot rust te laten komen en zich te accommoderen. 

Voor de leerkrachten

1. Besteed positieve aandacht aan de opstart van het schooljaar, zowel voor de kinderen, als voor de ouders, maar ook voor jezelf en het team.
Het zijn spannende tijden voor zowel de kinderen als de ouders. Bespreek bezorgdheden of afspraken met zowel de ouders als de kinderen en hou hierbij ook rekening met zelfzorg. Ook jij mag gehoord worden!

2. Las ontspannende en sfeerbevorderende activiteiten in tijdens de lessen en dit doorheen het hele jaar.
Geef ruimte om de kinderen tot rust te laten komen. Meditatie of een ontspannende activiteit bevordert de concentratie en het mentale welzijn van het kind. Hierna kunnen ze er weer volop aan tegenaan! Teambuildings zorgen dan weer voor een fijne klassfeer. 

3. Spreek over gevoelens en gedachten!
Neem gerust even de tijd om stil te staan bij hoe het is voor de kinderen om terug op school te zijn of wanneer het kind het moeilijk heeft in bepaalde situaties. Doorheen het jaar kunnen allerlei ervaringen en gedachten de revue passeren en dit kan het welbevinden ondermijnen.

Met vriendelijke groeten

Het Ankerpuntteam

© 10/08/2020 Marleen Jans Ankerpunt vzw. All rights reserved.