0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Oud-Heverleestraat 62,
3001 Heverlee, 3000 Leuven

Home » En wanneer plan jij jouw SOS momentje?

En wanneer plan jij jouw SOS-momentje?

Een waardevolle tip om burn-out te voorkomen, zowel voor leerlingen, hun ouders en leerkrachten, voor  huisvrouwen en  -mannen,  maar ook voor de eveneens hardwerkende mens van de stimulerende basis tot de veel van zichzelf eisende managers aan de top, is het inplannen van SOS – momentjes in je agenda. Een blanco moment, vrij in te vullen naar gelang je noden… Een welkom moment.

En wanneer plan jij jouw SOS momentje?

Herken je dat?  Tijd tekort in je agenda,  te krappe examenplanning, collega’s die je met werk overstelpen en jij kan maar geen neen zeggen, een overvolle agenda,  het werk blijft zich opstapelen… Ook privé lukt het niet meer, geen tijd voor ontspanning, laat staan om met vrienden af te spreken, …

Zo voelde ik me ook allesbehalve comfortabel tijdens een van de examens  aan de unief, nu al weer zoveel tientallen jaren geleden. Maar een kleine verstrooidheid van toen, leidde tot meer efficiënt organiseren van mijn tijd…

Ik herinner het me nog als gisteren:

“Paniek!… Dit kwam niet goed, dat voelde ik toen zo. Tijdtekort. Slechte planning. De stress die er bovenop kwam, maakte het er niet beter op. De deadline kwam dichterbij, het leek onhaalbaar. Tot ik op 30 mei mijn planning bekeek en mijn vergissing bemerkte (Er waren toen nog geen digitale agenda’s!). Mei had geen 30 dagen, maar wel 31 dagen. Voor wie aan het blokken is, of een of andere deadline moet halen, komt zo’n extra maagdelijk blanke dag als een geschenk uit de hemel. Een hele dag. Wat een oase van tijd ineens. Daar kan je heel wat mee doen.

Dat goede gevoel, die zaligheid, een oase van extra tijd, die luxe, de stress die van je afvalt… dat gevoel is me altijd bijgebleven.  Sinds deze ervaring plan ik in mijn agenda regelmatig  SOS-momentjes in. ‘Oase tijd’ noem ik het ook wel. Momenten waar echt niets op gepland is, tijd die meer dan welkom is als onverwachte gebeurtenissen er voor zorgen dat het water je aan de lippen staat. Een absolute aanrader!

Tips voor een goede planning zowel privé als beroepshalve:
Tip 1. In je agenda maak je tijd voor de verschillende activiteiten (vb tijd voor administratie, mails beantwoorden, dossiers doornemen,  vergaderingen, … maar ook middagpauze, rustmomenten, ontspanning en vrije tijd én SOS – momenten. Met deze buffermomenten kan je planning (en jijzelf) tegen een stootje wanneer er iets onverwachts gebeurt. 

2. Hoeveel tijd inschatten voor een SOS – moment? Dat is voor iedereen en elke situatie afzonderlijk te bekijken. Het inplannen van zo’n moment is al een grote stap in de goede richting. Vanaf dan, kan je het evalueren en inschatten wat je nodig hebt. Je kan het wel zo stellen, dat hoe hoger het water aan je lippen staat, hoe meer tijd je moet plannen voor jouw SOS – momentje. Soms is het niet slecht zelfs een paar dagen in je agenda te blokkeren. 
“Dat gaan mijn collega’s niet zomaar nemen,” hoor ik vaak zeggen.  Bij het zien van jouw volledig ingevulde agenda, gaan  ze  er meer begrip hebben dat je het antwoord op hun vraag later inplant. 

Enkele getuigenissen:

Manager assistent:
Sinds ik gebruik maak van SOS-momentjes in mijn agenda,  lukt het me beter een overzicht te houden, klaar te geraken met mijn opdrachten en grenzen te stellen. Daar was ik eerst wel wat bang voor. Tot mijn verbazing blijken mijn baas en mijn collega’s me nu nog meer te respecteren en brengen ze meer begrip op voor mijn werk.

Leerling:
Sinds ik werk met SOS-momentjes, ben ik meer geneigd goed door te werken tijdens de afgesproken studiemomenten. Zo slaag ik er in op tijd klaar te zijn en kan ik mijn SOS-moment gebruiken om me te ontspannen. Op drukke momenten maak ik dan weer dankbaar gebruik van die extra SOS-momentjes.

Alleenstaande moeder:
Ik dacht dat ik het allemaal goed onder controle had. Werk, kinderen, vrije tijd, …Alles millimeternauwkeurig afgemeten in mijn agenda. Waar ik geen rekening mee gehouden had, was dat het niet altijd van een leien dakje loopt. Administratie die gecompliceerder is dan verwacht, de auto die stuk gaat, een ziek kind waar je alles voor laten vallen, … Ik was mezelf aan het voorbij hollen. Nu ik SOS-momentjes heb ingelast, mag er al eens iets tegenvallen. Ik blijf er relaxt onder, want ik heb er extra tijd voor voorzien. Wat een oase van rust!

®© 05/03/2015 Marleen Jans