0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Oud-Heverleestraat 62,
3001 Heverlee, 3000 Leuven

Home » Samen veerkrachtig. 7tips!

Samen veerkrachtig, 7 Tips!

Wij trotseerden Odette,
laat de volgende storm maar komen.
Samen staan we sterk!

Beste,

Je hebt het vast ook al wel ervaren dat het leven soms een echte rollercoaster is, vol met uitdagingen, vaak leuk, soms heel wat minder en soms ook best spannend. Om deze uitdagingen aan te kunnen, hebben we veerkracht nodig. Veerkracht zorgt er voor dat we ons terug kunnen aanpassen na stress of tegenslagen. Het houdt ons staande in deze wereld en leert ons extra vaardigheden om de volgende uitdaging opnieuw aan te pakken.

Je zou veerkracht kunnen vergelijken met het meebuigen van bomen in een felle storm. Iemand met weinig veerkracht is als een boom die niet buigt. De boom blijft staan tot het te veel wordt, … dan breekt hij. Een persoon met veel veerkracht is als een boom die meebuigt met de wind en weer rechtveert. Deze boom zal veel langer blijven staan, openbloeien en groeien.

Veerkracht betekent ook dragen en gedragen worden

Aan de basis van veerkracht ligt welbevinden. Dit betekent dan ook dat je er niet alleen voorstaat. Veerkracht is je kwetsbaar opstellen, hulp durven vragen op momenten dat het even wat moeilijker gaat. Daarom zetten we binnen onze Ankerpuntactiviteiten maximaal in op positieve sociaal – emotionele interactie. Je veilig voelen in de groep, geaccepteerd worden om wie je bent, met je talenten, maar ook met kleinere kantjes. Samen staan we sterk. Ook hier kan je de metafoor van de boom nemen en het vergelijken met een bosje, waar bomen elkaar steunen bij hevige storm.
Tijdens de tiendaagse van de veerkracht dragen ook wij ons steentje bij!

1. Stapelen frustraties zich op? Schrijf ze neer.
Zo haal je ze uit je hoofd en kan je ze ten gepaste tijden één voor één aanpakken.

2. Omring je met liefde en vriendschap.
Spreek af met de mensen die je lief hebt.

3. Als het je even te veel wordt, zoek dan de rust op.
Zet je telefoon uit, kijk geen tv. Zet je voor een raam of buiten op een bankje. Welke dingen hoor je? Wat zie je? Wat voel je? Wat ruik je?…
Spreekt dit je aan? Volg dan zeker eens een bos- en weidebad bij Ankerpunt.

4.  Doe meer activiteiten die je leuk vindt en je energie geven.
Probeer dit met aandacht te doen, even alle zorgen vergetend.

5. Praat over wat er speelt met iemand die je vertrouwt.
Vind je dit moeilijk? Tekenen het, schrijf het, zing het… maar blijf er niet mee zitten

6. Maak een piekermomentje.
Neem 10 minuten voor jezelf waarin je mag piekeren. Enkel in dit momentje mag je piekeren. Betrap je jezelf dat je toch weer aan het piekeren bent buiten dit momentje. Wees dan heel mindfull voor jezelf. Wees je hiervan bewust en kom terug naar het hier en nu. 

7. Schrijf elke avond 5 dingen op waarvoor je dankbaar bent in je Pluk – je – dagboekje.
Bijv. je eten, de vriendelijke buurman, vlotte busverbinding… Zo ga je je meer bewust worden van al het positieve in je leven. Zo veel, heerlijk om daar bij stil te staan. 

Meer weten? Kom dan naar een van onze activiteiten tijdens de tiendaagse van de veerkracht. Ook daarna plannen we nog heel wat activiteiten om jouw veerkracht een boost te geven. Zowel lichaam als geest.

Vriendelijke groeten

Het Ankerpuntteam

© 25/09/2020 Marleen Jans Ankerpunt vzw. All rights reserved.25/09