0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Ankerpunthuis:
Oud-Heverleestraat 62
3001 Heverlee

Workshop: veerkrachtig blijven bij verbroken contacten

                                           van vriendschappen tot gezinsbreuken

 
                                             Een samenwerking tussen KULeuven, Ankerpunt vzw,  Indigo Koekelare  en vzw Samen Staan We Sterk ovs.
                                             Een activiteit in het kader van de tiendaagse van de geestelijke gezondheid: ‘Omgaan met moeilijke perioden’.
 
Het verbreken van een band met een familielid, gezinslid, of andere dierbaren brengt een diepgaande rouw om levend verlies met zich mee, wat een uniek en ernstig rouwproces veroorzaakt. In onze sensibilisatieworkshop richten we ons op de kenmerken van dit rouwproces en hoe je om kunt gaan met deze moeilijke situatie. We bespreken de impact van hechting op contactbreuken. We zoomen in op hoe vervormde beeldvorming ontstaat door verschillende interpretaties van de werkelijkheid, en hoe stilte vaak als een gebrekkige copingstrategie wordt gebruikt om onverwerkte trauma’s te verbergen.

Tijdens de workshop zoeken we hoe je deze stilte kunt doorbreken en hoe je effectief kunt communiceren om relaties te versterken. Daarnaast bieden we technieken om jezelf te verzorgen te midden van chronische stress, zodat je veerkrachtig kunt blijven ondanks de emotionele uitdagingen die een contactbreuk met zich meebrengt.

Op deze manier proberen we contactbreuken uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken. Het deculpabiliseren van de partijen staat centraal.

De workshop vindt plaats op dinsdag 8 oktober van 14.30 tot 18.00 in de Romaanse Poort, gelegen aan de Brusselsestraat 63, 3000 Leuven, in lokaal A 13. De workshop is bedoeld voor iedereen die met contactbreuken te maken heeft, zowel privé als professioneel en is volledig GRATIS. Vooraf inschrijven hier.

 

Programma

14.00: Onthaal
Warm welkom.

14.30: Introductie door Marleen Jans Ankerpunt vzw en het team van Vzw Samen Staan We Sterk ovs.
Verschillende soorten contactbreuken en hun impact.
Sprekende verhalen die ons confronteren met de werkelijkheid van contactbreuken. 

14.50: Lezing door Dr. Emma Jaspaert: Kinderen die een ouder verstoten – een wetenschappelijk perspectief
Verken de term ‘ouderverstoting’, de verschillende vormen waarin het voorkomt, en de wetenschap hierachter.

15.30: Lezing door Annelien Jonckeere: hechtingsproblematieken en intergenerationele contactbreuken
Een diepgaande analyse van hoe hechtingsproblemen kunnen leiden tot contactbreuken die generaties overstijgen.

16.15: Pauze

16.30: Lezing door Marleen Jans: contactbreuken vanuit een psychologisch perspectief

De impact van dialoog, loyaliteit, interpretatie en beeldvorming op onze emoties en contactbreuken en hoe ontschuldiging  en vergeving en daar een belangrijke rol ik kan spelen. 

17.15: Afsluiting en vooruitblik naar volgend jaar
In kleine groepjes nakaarten en nadenken over thema’s als zelfzorg, verbindende communicatie, … 
Vooruitblik op toekomstige evenementen en acties rond contactbreuken.

18.00: Einde

Vooraf inschrijven hier.

GRATIS

 “Een mens is slechts mens in relatie tot de andere en
de dialoog vormt het fundament  voor de menselijke relaties en verhoudingen.” Martin Buber (filosoof).

 “Ontschuldigen is een vorm van verbindende actie wat kan leiden tot hernieuwd vertrouwen en betrouwbaarheid, loyaliteit en eerlijke balans.” Boszormenyi-Nagy 

“Men blijft levenslang kind van zijn ouders en ouder van zijn kind
Verbreken, vermijden of ontkennen van die verticale loyaliteit 
laat zich 
voelen in nieuwe relaties.” 
Boszormenyi-Nagy 

Introductie

Contactbreuken komen helaas veelvuldig voor en veroorzaken veel leed en verdriet. Dat kan gaan van een jarenlange vriendschap die plots beëindigd wordt, een familiefeest dat slecht afloopt en waarvan de familie soms jarenlang de gevolgen draagt. Moeilijk vatbaar is wanneer een ouder een (jong) kind verstoot. Een trauma dat kinderen niet zouden mogen meemaken. Daarnaast is er ook ouderverstoting, door beïnvloeding van de andere ouder / familie of door het kind zelf op volwassen leeftijd. 
Wat ze allen gemeenschappelijk hebben is dat er geen (of nagenoeg geen) uitleg gegeven wordt. In dialoog gaan ineens onmogelijk blijkt. Stilte wordt ingezet als onhandige copingstrategie. Vaak door mensen die het dichtstbij jou staan, wat het extra pijnlijk maakt. Hoe hiermee omgaan. Wat zijn de mogelijkheden?
Tegelijkertijd is het ook de bedoeling elkaar te kunnen onschuldigen en te vergeven.
 

Kinderen die een ouder verstoten – een wetenschappelijk perspectief

Ouderverstoting is een term die de laatste jaren steeds vaker wordt erkend. Het komt in verschillende vormen voor, zoals wanneer een kind – door beïnvloeding  van een ouder –  het contact met de andere ouder verbreekt. Dit gebeurt vaak in (v)echtscheidingssituaties, maar ook zonder manipulatie, kunnen pijnlijke breuken ontstaan waarin een kind alle contact met een ouder stopt. 

Deze workshop biedt inzicht in hoe deze complexe processen werken en welke rouwprocessen daarbij komen kijken, zodat je beter kunt omgaan met het verlies van een dierbare relatie.

Dr. Emma Jaspaert is in 2015 gepromoveerd als criminologe aan de KU Leuven, en is ook familiaal bemiddelaar. Zij werkt momenteel als universitair docent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van Tilburg University en is tevens verbonden als praktijklector aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven. Zij schreef haar doctoraat over de dynamieken binnen koppels die partnergeweld ervaren in hun relatie. Omwille van haar interesse in verstoorde familiale dynamieken bleef zij nadien actief onderzoek voeren naar onder andere ouderverstoting in  alle vormen.

Hechtingsproblematieken en intergenerationele contactbreuken

Contactbreuken in families komen (te) vaak en ongewild voor.  Soms zijn mensen heel boos en hebben ze nooit meer gesproken met elkaar, anderen smeken om nog een gesprek te kunnen hebben om het uit te praten. Hoe ontstaan zo’n breuken eigenlijk?  En hoe komt het dat we daar zo verschillend op reageren?  Welke impact heeft dit op de beeldvorming en patronen rond bepaalde personen en situaties en hoe ‘dienen’ die mogelijk een vroegkinderlijk trauma? Maar vooral: hoe kan je ermee omgaan waardoor er inzicht kan komen dat toekomstgericht perspectief biedt in verbindingen met andere mensen?

Tijdens deze uiteenzetting krijg je inzicht in hechtingsstijlen en hun impact maar ook op communicatievaardigheden die noodzakelijk zijn om om te gaan met contactbreuken.

Annelien Jonckheere  is maatschappelijk werkster, psychotherapeute, erkend bemiddelaar in familiezaken en erkend gerechtelijk experte in Vlaanderen. Ze heeft haar praktijk in West-Vlaanderen, Indigo Koekelare, en geeft van daaruit menig vormingen over thema’s gerelateerd aan trauma, conflict en communicatie.  Ze begeleidt mensen, gezinnen en organisaties die aan hun interpersoonlijke communicatie willen werken en legt glashelder uit hoe deze dynamieken ontstaan, werken maar vooral hoe je ermee kan omgaan om het patroon te doorbreken.

Contactbreuken vanuit een psychologisch perspectief

 
Contactbreuken hebben een enorme impact op iedereen die ermee te maken heeft.  Ze veroorzaken een immens verdriet en levende rouw.   Soms wordt er jaren over gedaan of is het pas aan het sterfbed dat er in dialoog kan worden gegaan. Wat jammer dat dit niet eerder kan. 
 
Hoe kan je iemand hierin bij staan? 
 
In deze workshop in staan we stil bij de fundamentele attributiefout, loyaliteit, dialoog, ontschuldiging  en vergeving.
 
Marleen Jans is psychotherapeut, oprichter en bezieler van Ankerpunt vzw (2008) en auteur van de inspiratiegids het ‘Hey, ik ben oké’ lees -en doeboek ‘Avonturen aan de Wondere Ommesprong’. Marleen zet zich samen met haar team in voor het welbevinden van kinderen, jongeren en hun gezinnen. In haar praktijk krijgt ze regelmatig te maken met contactbreuken en is ze getuige van het immens verdriet dat dit met zich meebrengt. Daarom verdiepte ze zich verder in deze problematiek en is het haar missie het principe contactbreuken uit de taboesfeer te halen en door sensibiliseren hoopt ze contactbreuken te voorkomen en mogelijks te helen.
 

Workshops

We verzamelen ons nog even in kleine groepjes. Geleid door een van onze begeleiders volgt er een korte interactieve nabespreking.  We beluisteren diegene die graag zelf nog iets willen vertellen of vragen over bepaalde thema’s en  denken na over hoe we tot goede zelfzorg kunnen komen en welke tips onze begeleiders nog kunnen geven.
 
De begeleiders zijn leden van  Samen Staan We Sterk ovs, Ankerpunt vzw en Indigo Koekelare.

Vzw Samen Staan We Sterk ovs, afgekort SSWS ovs van lotgenoten voor lotgenoten én voor de hele samenleving die samen bruggen tussen familieleden met contactbreuk willen bouwen, onderhouden, herstellen en verbeteren .
Wij hebben als doel een omgeving te helpen realiseren waarin mensen de problematiek en de impact van contactbreuken onbevreesd kunnen benoemen. Dit durven bespreken met anderen en zich geïnformeerd, positief en coöperatief openstellen voor oplossingen. Samen kan er zo van onder het maatschappelijke stigma van vervreemding en contactbreuk met een familielid uitgekomen worden. 
Samen Staan We Sterk ovs vervult deze missie met empathie, respect en zelfrespect, integriteit, authenticiteit, medeverantwoordelijkheid, handelings-, herstel- en oplossingsgerichtheid, sereniteit en moed. Website 
 

Vooruitblik 

 Om 17.45 geven we al een kijkje in onze plannen voor het komende jaar en sluiten om 18.00 deze namiddag af. 
 

Concreet 

Waar?

  Romaanse poort (Brusselsestraat 63, 3000 Leuven) lokaal A 13

Wanneer?

  Dinsdag 8 oktober  om 14.30 tot 18.00

Voor wie?

  Volwassenen

Prijs?

  GRATIS

 

 

 

“De fundamentele attributiefout is een vooroordeel in ons denken waardoor we het gedrag van anderen vaak verkeerd interpreteren. We zijn geneigd om het gedrag van anderen toe te schrijven aan hun persoonlijkheid of karakter, terwijl het in werkelijkheid vaak te wijten is aan de situatie waarin ze zich bevinden.”
Sociale psychologie
 

 

 

logo ssws