0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Oud-Heverleestraat 62,
3001 Heverlee, 3000 Leuven

Home » Ankerpunt: een kijkje achter de schermen

Ankerpunt, een kijkje achter de schermen.

Huiselijke sfeer

Welkom! Kom binnen in het huis van Ankerpunt.  Kijk gerust even rond. Valt het je ook op? Bezoekers zijn inderdaad aangenaam verrast door de gezellige, huiselijke sfeer die je hier bij Ankerpunt aantreft. Iedereen zowel volwassenen, jongeren als kleinere kinderen voelen er zich dan ook meteen thuis… En dat is natuurlijk de bedoeling. In de inkomhal staan een hapje en een drankje voor u klaar. De praktijkruimtes zijn gezellig ingerichte huiskamers waar er ongestoord en ontspannen gebabbeld, nagedacht en gewerkt kan worden.

We wandelen verder door de grote living. Hier worden regelmatig workshops gegeven voor kinderen, jongeren, of volwassenen, … Een grote ruimte met uitzicht op de gezellige tuin. Hier kunnen kinderen onbekommerd ravotten of kunnen volwassenen in alle privacy even uitblazen en wat zuurstof opdoen.


Een originele interdisciplinaire aanpak: focus op de persoon in zijn totaliteit

Wij gaan nog wat verder door. Volg me maar … Zo, zet u maar, hier aan de grote tafel in de veranda. Dit is het kloppend hart van Ankerpunt. Op woensdagavonden neemt het voltallige team hier plaats. In een ontspannen sfeer met een koekje en een drankje houden we hier ons teamoverleg. In het middelpunt van onze belangstelling staan onze cliënten.  Luister en kijk maar even mee over onze schouders.
Tijdens deze teamvergadering staat er heel wat op het programma. Wat praktische  afspraken, een brainstorm rond een nieuwe    activiteit, maar eerst luisteren we gefocust naar het verhaal van M. Eén van de medewerkers maakt zich zorgen over hem:  
“Hij is zo weinig gemotiveerd. Hij ziet er ook helemaal niet gelukkig uit, nochtans is  het een jongen met zoveel talenten. Een vriendelijke jongen ook, maar het is zo moeilijk om hem te doorgronden… Wat kan hem helpen?” De andere teamleden  stellen vragen en opperen mogelijke alternatieven. Samen denken ze ieder vanuit hun eigen specialisatie na hoe M. meer gemotiveerd kan geraken, terug in zichzelf kan geloven en vooral hoe zijn talenten ingezet kunnen worden. Een methode die we kunnen toepassen voor al onze cliënten, ongeacht hun leeftijd.
Zo richt Ankerpunt de focus op de persoon in zijn totaliteit en niet op het probleem alleen

Waarom zouden we over het hekje klimmen als we gewoon door het poortje kunnen gaan?

Een interdisciplinair team: In Ankerpunt werken logopedisten, orthopedagogen, leerkrachten, therapeuten en psychologen, kinesisten, … immers steeds intensief  en geïntegreerd samen. Stuk voor stuk zijn het zeer bekwame specialisten in hun vak. Tegelijkertijd durven ze ook over het hekje van hun specialiteit te kijken, meer nog, ze zetten hun poortjes voor elkaar open. Dit kan enerzijds door in overleg te gaan met hun collega’s die professionelen zijn op hun domein en anderzijds dankzij hun extra studies waarbij ze ook andere strategieën kunnen implementeren. Zo kan een cliënt of coachee zoveel mogelijk bij dezelfde begeleider blijven.

Wanneer een medewerker aanvoelt dat er nood is aan een andere nog meer gespecialiseerde aanpak, kan de coachee bij de desbetreffende collega in Ankerpunt zelf terecht. Deze is reeds goed gebriefd. Voor de coachee is het niet weer een nieuwe vreemde omgeving, maar bekend terrein, waar hij de nieuwe begeleider al wel eens eerder gezien heeft. Dit biedt een veilig kader en geeft vertrouwen .

Soms is een doorverwijzing naar een kinderpsychiater nodig. Dan nemen we de tijd om onze cliënt grondig samen te bespreken a.d.h.v. onze observaties en eventueel noodzakelijke testings om zo alle mogelijke invalshoeken uit te diepen voor begeleiding en ondersteuning in goed onderling overleg.

Wat nu met die wandelingen?

Soms helpt het eens even uit de vertrouwde omgeving te gaan…

* Wanneer onze logopedist zich bijvoorbeeld zorgen maakt over de motivatie en welbevinden van haar cliënt, beslist ze op een dag de boeken de boeken te laten en trekken ze samen voor een ontspannen wandeling het bos in waar in een ontspannen sfeer gemoedelijk gebabbeld kan worden

* Ook bij volwassenen kunnen we met deze wandelingen prachtige resultaten boeken. Uit de comfortzone van hun normale omgeving komen de cliënten gemakkelijker tot rust, kunnen ze helderder denken en tot inzichten komen.

 

 

Talenten en passies

Niet iedereen kan alles even goed verwoorden. Daarom prefereren sommigen al schrijvend of tekenend op grote vellen papier of op het krijtbord te brainstormen over mogelijke oplossingen en alternatieve zienswijzen. Weer anderen gaan met hun handen aan de slag. Door te kleien, knippen, plakken, je uitlevend op muziekinstrumenten, spelenderwijs te oefenen, m.b.v. opstellingen, rollenspellen of  met ondersteunende denkkaarten, proberen we zo tot mogelijke inzichten te  komen en stappen te zetten. Dit kan individueel, met het gezin of met de collega’s van jouw organisatie. 
In Ankerpunt stemmen we onze werkwijze af op jouw talenten en noden.

© 31/11/2015 Marleen Jans Ankerpunt vzw. All rights reserved.