0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Oud-Heverleestraat 62,
3001 Heverlee, 3000 Leuven

Home » Kijk wat er gebeurt als je in jezelf gelooft…

Kijk wat er gebeurt als je in jezelf gelooft...

Vind jij het ook zo moeilijk om een complimentje te aanvaarden? Wimpel je ze soms ook eens af?

Dat deed ik vroeger ook, tot ik het volgende meemaakte:

Receptje

Ondertussen is het al weer heel wat jaartjes geleden. De hele bende zat vrolijk aan de feesttafel, uitbundig te lachen. De laatste nieuwtjes en anekdotes flitsten moeiteloos over en weer. In een opperbeste stemming stond ik in de open keuken mee te genieten van het geanimeerde gesprek. Elk jaar in deze periode komen we samen. Dat doen we al jaren zo. In dat bewuste jaar was het mijn beurt om te kokkerellen.

Ik was best enthousiast. Ik had een heerlijk receptje ontdekt. Ik was al de hele dag in de weer. Nu stond ik met potten en pannen te jongleren alsof ik het elke dag deed. Ik had er echt goesting in en voelde me een ware chef kok. Alhoewel? Al de ‘Jeroen Meeusen’ van de wereld zouden niet echt content zijn met mijn manier van ‘kookboekgebruik’. Ik ben immers niet zo’n trouwe receptenvolger. Mijn ‘creatief’ brein had er niets beter op gevonden dan er een eigen interpretatie van te maken. Het resultaat was dan ook verrassend anders dan in het boek.

Toen iedereen bediend was, schoof ik mee aan tafel. De gasten smulden van het eten en zwaaiden me alle lof toe. En wat deed ik? Ik wimpelde de complimentjes af. “Neen, neen,” sprak ik hen tegen, “Zo goed is het nu ook weer niet. Het had eigenlijk helemaal anders moeten smaken. Het ziet er ook niet uit zoals in het boek!”Eén van mijn vrienden legde zijn bestek neer en keek me een beetje bedroefd aan. Hij zei me. “Wat jammer Marleen, ik vond het echt lekker, maar nu je dat zo zegt, smaakt het me precies minder. Als jij zelf zegt dat het niet goed genoeg is, hoe wil je dan dat ik het lekker vind?”
Ik stond perplex en was met stomheid geslagen. Deze woorden zijn me echter voor altijd bijgebleven. Ik had dan misschien niet het originele recept gevolgd, maar ik had met mijn eigen talenten zelf iets lekker in elkaar gekokkereld. Door er niet zelf in te geloven en mezelf klein te houden, nam ik ook bij de anderen het recht af om er in te mogen geloven.

Deze gebeurtenis heeft me alvast een zeer belangrijke wijsheid opgeleverd:

“Geloof in je talenten, je kennen en kunnen, je eigen creativiteit. Geloof in jezelf! Ga er maar voor!”

Perfectionisme
Hoe dikwijls speelt perfectionisme een rem op ons succes? Het begint al met het moeilijk aanvaarden van complimentjes op onze kledij… Oh maar dat heb ik al lang, dat was niet zo duur hoor, in solden gekocht, …En dat breidt zich uit naar ons werk, de inzet van onze talenten. Het houdt ons klein in plaats van dat we onszelf in onze kracht zetten.

Cursus “Groei uit jezelf”:
Geloof in jezelf, als je wilt dat anderen in jou geloven. Dat is het uitgangspunt van onze cursus: hier ontdekken we dat we onszelf mogen (moeten) zijn. We ervaren a.d.h.v. heel wat tips we hoe we stevig in onze kracht kunnen staan. Hoe we positieve doelen kunnen formuleren. Hoe we onze eigen talenten kunnen inzetten in het bereiken van deze doelen. We durven van het bekende pad af te wijken, zetten stappen naar iets nieuws. We zoomen ook in op onze manier van communiceren om optimaal in dialoog te gaan met de wereld waarin we leven.

 

 

Aanvaard complimentjes en krijg vleugels
Geloof in jezelf ,
zo geef je de anderen de toestemming
om ook in jou te geloven.


Marleen Jans

 

 

 

© 29/12/2016 Marleen Jans Ankerpunt vzw. All rights reserved.