0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Oud-Heverleestraat 62,
3001 Heverlee, 3000 Leuven

Home » Lente en hoop in uitzonderlijke tijden. Ankerpunttips!

Lente en hoop in deze uitzonderlijke tijden. Ankerpunttips!

Ankerpunt Corona Care

In deze uitzonderlijke dagen
staat het Ankerpuntteam 
nog steeds

met een warm hart klaar
om iedereen te helpen
die daar nood aan heeft!

In deze tijden van Coronacrisis beseffen we maar al te goed hoe kwetsbaar we allen zijn en wat het inhoudt om voor iemand zorg te dragen. Als dat zorg dragen vandaag nu net afstand houden is?  Levens redden door thuis te blijven?
Dan moeten we creatief zijn, onze dagelijkse routine verlaten, uit onze comfortzone komen en ons werk maar ook gezins- en vrije tijdsleven anders organiseren. Dat is niet altijd evident.

Wij vanuit Ankerpunt vzw willen graag een hart onder de riem steken voor die het nu extra moeilijk hebben.
Zij die zich belangeloos inzetten om onze zieken en hulpbehoevenden te verzorgen, de eenzamen, kwetsbare gezinnen, alleenstaande ouders, mensen die in financiële nood komen, mensen die thuiswerk moeten combineren met huishouden en de kinderen animeren/lesgeven…
Iedereen van ons gaat nu door een moeilijke periode.

Want wat als je draaglast groter wordt dan je draagkracht?
Wat als je het even niet meer ziet zitten?
Wat als je breekt?
En hoe kunnen we voorkomen dat je breekt?

Ankerpunt wil er voor iedereen zijn.
Daarom zijn we ook online gegaan of kan je telefonisch met je vragen en zorgen bij ons terecht.

Onze tip van de maand geeft ouders enkele ideetjes om hun kinderen in te leiden in de wereld van mindfulnes en slow living. Je kan natuurlijk ook met een vriend(in) of familielid hiervan met volle teugen genieten.

Elke laatste zondag van de maand gaan we met Ankerpunt bos – en weidebaden. Dit zijn groepswandelingen in een mooie bosrijke omgeving en / of weidelandschap. Onderweg doen we enkele yomiqi, yoga- en ademhalingsoefeningen onder begeleiding van een psycholoog of therapeut. We geven ook een stukje uitleg over thema’s als stress, burn-out, depressies, prestatiedruk,  assertiviteit, slaaploosheid, concentratieproblemen, … Of je kan gewoon genieten van de natuur, ontspannen, energie en inspiratie opdoen. We drinken thee en ademen zuurstof (fijn voor ons brein!). Meer info over onze yomiqi wandelingen? Klik hier.

Jullie kunnen ook zelf de natuur in trekken met zijn tweetjes, of met het gezin te genieten van de natuur in je tuin.

 

Hier enkele tips om er een ‘mindful avontuur’ van te maken.

– Sluit je ogen. Luister eens goed naar naar de vele subtiele geluiden in de natuur.… Geef  jezelf compleet over aan de activiteit van het luisteren. Het geritsel van bladeren in de  wind, het gekraak van de bomen, het zoemen van insecten, het zingen van de vogels…         
 Geniet van van de stilte op de achtergrond …. Heerlijk.
 Vergelijk ook eens even welke geluiden ieder van jullie gehoord hebben?

Adem diep in met je neus en geniet van de fantastische geuren van de natuur.

– Open je ogen. Wat zie je? Welke kleuren herken je? Is het licht, donker?…
    Heb je tekengerei bij? Teken wat je ziet, zoals het bij je opkomt. En neen, je hoeft daar geen kunstenaar voor te zijn. Gewoon tekenen wat je ziet. Heeft je wandelpartner dezelfde dingen getekend? Of zagen jullie de wereld door je eigen bril?
    Speel het spelletje: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’

– Voel de  natuur! De zon op je gelaat! Ga eens op blote voeten door de tuin, voel de verse grassprieten tussen je tenen, plaats je voorhoofd tegen een boom, schuur je rug aan zijn schors… Voel het verschil tussen zacht, hard, ruw, glad, …

– Of leer van de insecten. Insecten werken ook en hard! Ze klagen niet, ze haasten niet, ze stressen niet, en tóch is alles af (Lao Tzu). 

– Leer te zijn zonder te beoordelen zoals een bloem dat is, zoals een dier dat is. Zoals een vogel vliegt en zich ook niet afvraagt of hij het goed doet, zoals een hond zwemt en ook niet persé sneller en beter wil …

– Blijf je thuis? Geef eens extra aandacht aan je kamerplantjes, plant een zaadje, zie het groeien, en geef je huisdieren ook wat extra aandacht. 

 

© 10/03/2020 Marleen Jans Ankerpunt vzw. All rights reserved.