0497/746899 en 016/407757
secretariaat@ankerpunt.be

Oud-Heverleestraat 62,
3001 Heverlee, 3000 Leuven

Home » Sociale media

Sociale media

Doel

Likes op instagram, volgers op TikTok, streaks op Snapchat, momentopnames op BeRealEven mijn Instagram DM’s bekijken, mijn Messenger berichten doorbladeren, meldingen op Whatsapp opvolgen, in groepsgesprekken lezen wat ik gemist heb, op Facebook scrollen, memes bekijken… 

Jongeren hebben op heel wat domeinen al veel aan hun hoofd en dan komt sociale media er nog bij! De druk om aan het perfecte plaatje te voldoen is groot. Voor bijna één op vier jongeren leidt kijken naar andermans sociale mediaprofiel tot minder zelfvertrouwen. Waarom heeft mijn ene post opeens minder likes dan de andere? Waarom reageert mijn vriend zoiets gemeen onder mijn content? Is viraal gaan belangrijk voor mij, wat haal ik hier dan uit? Hoe zit het met onthullende foto’s rondsturen? 

Tijdens deze workshop staan we stil bij allerlei zaken die te maken hebben met sociale media en ontdekken we hoe we hier verstandig mee kunnen omgaan.

Sociale media

Wat we doen

Aan de hand van creatieve, educatieve en actieve opdrachten en spelletjes staan we stil bij manieren om tieners te helpen hun eigen grenzen te stellen en die van anderen te respecteren op sociale media. We gaan in gesprek en komen samen tot nieuwe inzichten en perspectieven rond het gepaste gebruiken van sociale media. Er worden tips en tools aangereikt om zelfvertrouwen te versterken. Hierbij onderzoeken we samen waarom likes en volgers zo belangrijk zijn voor ons en ons een fijn gevoel geven. Veiligheid en privacy komen vanzelfsprekend aan bod. Het is bij een thema dat zodanig leeft in de samenleving volgens ons bij Ankerpunt belangrijk om vooral op het moment zelf af te toetsen waar de deelnemers mee aan de slag willen gaan. Vandaar is de inhoud steeds flexibel afgestemd op het doelpubliek.

Je leert

 • Internet etiquette
 • Creativiteit online inzetten
 • Over algoritmes die als enige doel hebben jou aan je scherm te lijmen
 • Sociale media gebalanceerd gebruiken zonder het je leven te laten beheersen en je schermtijd niet de hoofdrol speelt
 • Opmerken van de valkuilen, maar ook de positieve aspecten van sociale media
 • Omgaan met nieuwe trends die niet altijd volgen uit de beste bedoelingen
 • Omgaan met cyberpesten en je online leefwereld in het algemeen bespreekbaar te maken
 • Onderscheid maken tussen wat echt is en wat “fake news” is
 • Veilig de verschillende media platformen gebruiken
 • Rekening houden met je eigen privacy en die van anderen
 • Opletten met “micro-transactions” op websites of spelletjes

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.