Hey, ik ben oké in de klas

Creatief en actief omgaan met sociale vaardigheden en welbevinden in jouw klas of school

Deze ‘Hey, ik ben oké’ workshop in jouw klas zet  in op het welbevinden van elke leerling, de hele klas en natuurlijk ook die van de leerkracht.  Het is dé perfecte kans om de kinderen op jouw school mentaal, fysiek en sociaal sterker te maken. 

We werken op basis van verhalen (zoals de Wondere Ommesprong, een avontuurlijk dierenverhaal).  We leren vaardigheden aan in de omgang met anderen d.m.v speelse en creatieve activiteiten, begrijpend luisteren, zelf toneel spelen in de klas, zingen, bewegen, ….

Wisselende werkvormen

Het zijn  plezante leuke workshops waar de kinderen volop van genieten en tegelijkertijd veel leren  over  zichzelf en de ander  We werken met een rijk gevarieerd palet aan werkvormen:  We zetten in  op beweging (yoga, mindfulness, rots en water, spelletjes,  …)  en leuke activiteiten geïnspireerd op de cognitieve  gedragstherapie, spel – en creatieve therapie, muziektherapie, sport en spel  en  zoveel meer. Op deze  manier stimuleren we alle hersengebieden en spreken we de talenten van alle kinderen aan.  Deze plezante en ontspannende activiteiten geven een boost geven  aan het welbevinden  van  de kinderen en  zorgen tegelijkertijd voor een positieve teamsfeer in klas en school.

Thema’s

Heel wat sociaal – emotionele thema’s uit het leven van de  kinderen passeren de revue. Zo kan je zelf selecteren  wat bij jouw klas past.  Er zitten ook vernieuwende  programma’s  rond pesten, horizontale autoriteit en verbindende communicatie in het project verwerkt. We werken  op maat van  elke klas, dus je kan  zelf de thema’s bepalen. Staan jouw thema’s er niet  tussen? Geen probleem, we  hebben nog  heel  wat thema’s achter de hand.  Hier al een eerste selectie:

– talenten ontdekken.
– zelfvertrouwen opbouwen.
– positieve gedachten helpen je vooruit
– vrienden maken en houden.
– omgaan met stress
–  emoties uiten.
– met conflicten omgaan.
– voor jezelf opkomen.
– aandacht en concentratie
– ontspanningstechnieken.
– anders, ja en dan?
– mogen jezelf zijn!

·       

·        Workshops  voor de kinderen in de klas

Hier zijn verschillende formules mogelijk. Het kan in een workshop van 3 uur zijn of een  traject van meerdere weken (vb 4 weken 3  uur per klas = 12 uur) Dit afhankelijk van hoe diepgaand je  te werk wil gaan. Wil je je leerlingen laten kennismaken met sociale vaardigheden, wil je  coachend te werk gaan, wil je de hele school, de  ouders betrekken? Al deze formules  zijn mogelijk. Je kan er dus met  heel de school mee aan de slag. Zo kan je het verhaal bijvoorbeeld gebruiken als toneel tijdens het jaar, of tijdens een schoolfeest en zo meteen  ook de ouders betrekkend.

Prijs afhankelijk van aantal sessies en deelnemers. Vraag hier je offerte aan.

Opleiding voor leerkrachten

Voor leerkrachten zijn  er ook indien gewenst aparte trainingen voorzien,  zodat  ze  zelf  ermee aan de slag  kunnen gaan. Binnenkort start er een reeks in  het Ankerpunthuis in  Heverlee 

Op vraag komen we ook op verplaatsing in scholen.

Op deze manier geven we jou als leerkracht krachtige tools om het zelfvertrouwen/welbevinden van jouw leerlingen te versterken.  Het project is vakoverschrijdend en kan klasoverschrijdend uitgerold worden.


Workshops voor kinderen in het Ankerpunthuis

Waarom een verhaal?

Marleen Jans ‘Avonturen aan de  Wondere  Ommesprong’.
Ik schreef dit avontuurlijk  dierenverhaal omdat ik  uit mijn decennia lange ervaring ondervonden had dat sociale vaardigheden en werken rond welbevinden en emoties vaak iets te abstract is voor kinderen en vaak ook te dichtbij: ‘is er iets mis met mij? Daarom dit verhaal. De kinderen herkennen zichzelf  of hun vriendjes in de personages van de dieren, hun sterke kanten en talenten, maar ook hun  minder sterke kanten. Ze herkennen de (probleem) situaties van de dieren en gaan  samen oplossingen zoeken. Hierin spelen hun talenten een belangrijke rol. Zo komen ze zelf ook tot antwoorden voor zichzelf en leren ze elkaar respecteren. We oefenen samen deze vaardigheden in.

Dit in een notendop over  dit project. In  bijlage vind je nog meer info of neem een kijkje op onze website.

Lees hier meer over het boek

Met de steun van

Ankerpunt vzw heeft met de steun van oa het Rode Neuzenfonds en de provincie Vlaams-Brabant met succes voor kinderen van de basisschool een eigen ‘Hey, ik ben oké’ project rond weerbaarheid, welbevinden  en sociale vaardigheden uitgewerkt. We zijn met dit krachtig en innoverend project ‘Avonturen aan de Wondere Ommesprong’ creatief en actief omgaan met sociale vaardigheden en welbevinden in de klas.gestart in 2008. Het is sindsdien door en  door uitgetest en het effect ervan is evidence  based. Niet alleen in Ankerpunt.  We kwamen met dit project reeds in vele scholen en gemeenten en werden steeds enthousiast onthaald. We werken zowel met  de kinderen als  met  de leerkrachten.